Η δημιουργική γραφή είναι μια συγγραφική δραστηριότητα η οποία απαιτεί από τα άτομα να διαμορφώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε λέξεις και κείμενα ώστε να γίνουν παρατηρητές του εσωτερικού τους κόσμου. Η δημιουργική γραφή έχει οριστεί ως η ικανότητα του ατόμου να φαντάζεται και να δημιουργεί, να αισθάνεται και να εκφράζεται ελεύθερα, αυθεντικά και πρωτότυπα για τη δική του ικανοποίηση και ευχαρίστηση.

.

Η δημιουργική γραφή και συγκεκριμένα το γράψιμο και η τήρηση ημερολογίου είναι μια αποδεδειγμένη τεχνική διαχείρισης του στρες που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τα προσωπικά μοτίβα της σκέψης μας, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας.

.

Τεχνικές όπως η ελεύθερη γραφή, η αφήγηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για την ενδυνάμωση του εαυτού, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και τη διαχείριση του στρες. Η μείωση του στρες και των έντονων συναισθημάτων επέρχεται με τη καταγραφή τους. Συνεπώς εκτονώνεται η έντασή τους, οδηγώντας το άτομο σε ηρεμία και παραμονή στο εδώ και τώρα.

.

Μέσω της μεθόδου journaling, όπως αποδίδεται στη διεθνή βιβλιογραφία, ερχόμαστε σε καλύτερη επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

.

Η θεραπεία, η αλλαγή και η ανάπτυξη που σχετίζονται με τη χρήση ημερολογίου μπορεί να εμφανιστούν σε σωματικό, συναισθηματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.

.

Ο ψυχολόγος James Pennebaker έχει διερευνήσει εκτεταμένα τις σχέσεις μεταξύ έκφρασης των συναισθημάτων μέσω του γραψίματος και θεραπείας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές μελέτες, στις οποίες οι συμμετέχοντες έγραψαν για τραυματικά ή στρεσογόνα γεγονότα επί είκοσι λεπτά την ημέρα για αρκετές ημέρες, ακολουθώντας ελεύθερη ροή γραφής και χωρίς να ανησυχούν για γραμματική ή σημεία στίξης. Με βάση εξετάσεις αίματος πριν και μετά από τη συγγραφή, ο Pennebaker et al διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα για έως και αρκετές εβδομάδες αργότερα. Σημειώθηκε υψηλότερη ψυχολογική ευεξία, καλύτερη λειτουργικότητα στις καθημερινές εργασίες, λήψη λιγότερων φαρμάκων και χαμηλότερα επίπεδα πόνου.

.

Τεχνικές journalism

  • Καταγραφή μιας πρότασης: «Σήμερα νιώθω…», ή «Αυτή τη στιγμή θα μπορούσα…», «Όταν..», και αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, τότε θα μπορούσατε να σημειώνετε τρεις λέξεις που να περιγράφουν πώς αισθάνεστε εκείνη την στιγμή.
  • 5λεπτη γραφή: ορίστε 5 λεπτά χρόνο και σταματήστε να γράφετε, όταν ο χρόνος τελειώσει. Με τον περιορισμό των 5 λεπτών είναι λιγότερο πιθανό να γράφετε άσκοπα και να φορτίζεστε συναισθηματικά.

.