Τι σημαίνει συγχώρεση;

.

Η λέξη “Συγχωρώ” είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τις λέξεις Συν + Χωρώ, με άλλα λόγια “χωράμε και οι δυο μαζί” ή “βρίσκεις χώρο μέσα μου”. Είναι η συνειδητή αυτή στάση να αφήσουμε κάποιον να “χωρέσει” στην καρδιά μας. Όταν αρνούμαστε να συγ-χωρήσουμε τον διπλανό μας θωρακίζουμε την ψυχή μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην βρίσκει ο άλλος χώρο μέσα μας. Οι ψυχολόγοι ορίζουν τη συγχώρεση ως μια συνειδητή, σκόπιμη απόφαση να απελευθερώσουμε συναισθήματα δυσαρέσκειας ή εκδίκησης απέναντι σε ένα άτομο ή ομάδα που μας έχει βλάψει, ανεξάρτητα από το αν πραγματικά αξίζουν τη συγχώρεσή μας (Woodyatt, Wenzel & Griffin, 2017).

.

Είναι η συγχώρεση μια δεξιότητα ζωής;

.

Σύμφωνα μ’ έναν από τους πιο γνωστούς ειδικούς που μελετούν αυτό το θέμα, τον Fred Luskin, επικεφαλής του πρότζεκτ Forgiveness του Πανεπιστημίου του Stanford, «συγχώρεση είναι το αίσθημα της ειρήνης που εμφανίζεται όταν παίρνεις κάτι που σε πλήγωσε λιγότερο προσωπικά, αναλαμβάνεις την ευθύνη για το πώς νιώθεις και από θύμα γίνεσαι ήρωας της ιστορίας που αφηγείσαι. Συγχώρεση είναι η εμπειρία της γαλήνης στο παρόν» (Luskin, 2002).

.

Ο ερευνητής και γιατρός του Χάρβαρντ Τζορτζ Βάιλαντ περιγράφει τη συγχώρεση ως ένα από τα οκτώ θετικά συναισθήματα που μας κρατούν συνδεδεμένους με τον βαθύτερο εαυτό μας και με τους άλλους (Wood & Johnson, 2016). Θεωρεί ότι αυτά τα θετικά συναισθήματα είναι βασικά συστατικά που μας δένουν στην ανθρωπιά και περιλαμβάνουν αγάπη, ελπίδα, χαρά, συμπόνια, πίστη, δέος και ευγνωμοσύνη (Summers & Jeste, 2018).

.

Η συγχώρεση είναι μια δεξιότητα ζωής. Μια ανώτερη ψυχική κατάσταση που μπορεί να βιώσει κανείς. Δεν έχει να κάνει με τους άλλους, έχει να κάνει με τον εαυτό μας.

.

Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό.
Alexander Pope

.

Συγχώρεση και ψυχοθεραπεία

.

Μεσα από την ψυχοθεραπεία θα μπορούσες ενδεχομένως να αποβάλλεις τα αρνητικά και τοξικά σου συναισθήματα και θα μπορούσες ίσως να δημιουργήσεις ένα έδαφος που θα μπορέσουσες να χωρέσεις και να αποδεχτεις περισσότερο του άλλους αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Μέσα από την ψυχοθεραπεία θα μπορούσες ενδεχομένως να συγχωρέσεις τα λάθη και τα σφάλματα των άλλων αλλά και του ίδιου σου του ευατού. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει μια διαδικασία που στην ουσία θα αποτελέσει μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό, η οποία θα σου επιτρέψει να έχεις πιο υγιείς σχέσεις με τους άλλους και να δημιουργείς πιο υγειής δεσμούς μαζί τους. Όταν συγχωρούμε απελευθερώνουμε από μέσα μας τα τοξικά συναισθήματα, την πικρία, τον πόνο ή το μίσος, και τα μεταμορφώνουμε σε κάτι δημιουργικό ευεργετώντας παράλληλα τον εαυτό μας. Ουσιαστικά ανοίγουμε την αγκαλιά μας στους άλλους ανθρώπους, μεγαλώνει μέσα μας η αγάπη και η ηρεμία. Συγχώρεση δεν σημαίνει να ξεχνάς ή να συγχωρείς τη ζημιά που σου προκάλεσε κάποιος. Η συγχώρεση φέρνει ένα είδος ειρήνης που μας βοηθά να συνεχίσουμε τη ζωή. Είναι η ανάγκη που υπάρχει προκειμένου να απαλλαγούμε από ένα φορτίο που μας βαραίνει και να κερδίσουμε ξανά την εσωτερική μας ηρεμία.

.

Ο ανόητος ούτε συγχωρεί ούτε ξεχνά.
Ο αφελής και συγχωρεί και ξεχνά.
Ο έξυπνος συγχωρεί, αλλά δεν ξεχνά.

Thomas Szasz

.

Βιβλιογραφία

  • Luskin, F. (2002). Forgive for Good: A Proven Prescription for Health and Happiness, San Francisco: Harper.
  • Summers, R. F., & Jeste, D. V. (Eds.). (2018). Positive Psychiatry: A Casebook. American Psychiatric Pub.
  • Wade, N. G., Hoyt, W. T., Kidwell, J. E. M., Worthington, E. L. (2014). Efficacy of psychotherapeutic interventions to promote forgiveness: A meta-analysis. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 82(1), 154-170.
  • Woodyatt, L., Wenzel, M., & Griffin, B. J. (Eds.). (2017). Handbook of the psychology of self-forgiveness (pp. 2-28). Springer International Publishing.
  • Wood, A. M., & Johnson, J. (Eds.). (2016). The Wiley handbook of positive clinical psychology. John Wiley & Sons.

.

Δέδε Μαίρη

BSc, MA Κλινική ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια

.