Από την εποχή που τα Social media άρχισαν να παίζουν ενεργό ρόλο στη ζωή μας, και να ενημερωνόμαστε όλο και περισσότερο μέσα από αυτά, παρατηρείται και μία καινούργια συμπεριφορά σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, γνωστή και ως Doom scrolling. Σαν όρος περιγράφει την τάση να σπαταλά κάποιος συνεχώς χρόνο στο να διαβάζει και να αναζητά αρνητικές ειδήσεις στο διαδίκτυο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν οδηγήσει και διάφορα αρνητικά γεγονότα που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία, όπως η οικονομική κρίση, ο Κορονοιός, ο πόλεμος στην Ουκρανία κλπ.
.
Σαν συμπεριφορά, έχει βρεθεί πως έχει επιπτώσεις σε ψυχολογικό επίπεδο. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που πέφτουν στην «παγίδα» του Doom scrolling, έχουν αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση αγχώδων διαταραχών, καθώς και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, πίσω από μία τέτοια, αρνητική συμπεριφορά, συνήθως κρύβεται η ανάγκη για έλεγχο της δυσάρεστης κατάστασης για την οποία διαβάζουμε, ή και η επιθυμία για εύρεση μίας είδησης που θα διαψεύσει αυτή τη δυσάρεστη είδηση για την οποία διαβάζουμε.
.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το Doom scrolling, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε κάποιες πρακτικές, όπως:
- να ρυθμίσουμε τη συσκευή μας ώστε να μας στέλνει λιγότερες ειδοποιήσεις μέσα στην ημέρα, και να αποκλείσουμε συγκεκριμένες σελίδες, από τις οποίες διαβάζουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις.
Όλες οι συσκευές μπορούν να ρυθμιστούν για την συχνότητα με την οποία στέλνουν ειδοποιήσεις, καθώς και για το αν και από ποιες σελίδες θα στέλνουν ειδοποιήσεις. Αν παρατηρήσουμε ότι από συγκεκριμένες σελίδες συνεχώς διαβάζουμε αρνητικές ειδήσεις, είναι χρήσιμο να τις αποκλείσουμε
- να αναζητάμε στο διαδίκτυο για θετικά νέα ή θέματα γενικότερα
Οι συσκευές λειτουργούν με αλγόριθμο, και μας εμφανίζουν όλο και περισσότερο ότιδήποτε τείνουμε να αναζητούμε περισσότερο. Αν πέσουμε στην παγίδα να αναζητούμε όλο και περισσότερο αρνητικές ειδήσεις, και μάλιστα συγκεκριμένου περιεχομένου, τόσο περισσότερο παρόμοιες αναρτήσεις θα μας εμφανίζουν, και το αντίστροφο.
- να βρούμε κάποια ασχολία ή κάποιο ενδιαφέρον στην καθημερινότητα μας
Έχει βρεθεί πως οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον, όπως κάποια δραστηριότητα ή κάποιο χόμπυ στην καθημερινότητα τους, περνούν περισσότερο χρόνο στα social media, και άρα είναι πιο επιρρεπείς στο Doomscrolling από ότι οι ο γενικός πληθυσμός.
- να θέσουμε κάποια όρια στον χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο
Είναι απαραίτητο, ο χρόνος που περνάμε στο διαδίκτυο, να είναι συγκεκριμένος, χρονικά οριοθετημένος και από άποψη διάρκειας, αλλά και μέσα στην ημέρα.
- αν βρίσκουμε εμπόδια στον περιορισμό της συμπεριφοράς, να αναζητήσουμε βοήθεια από σύμβουλο/ψυχοθεραπευτή
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης τόσο της ίδιας της συμπεριφοράς του Doomscrolling, όσο και των επιπτώσεων που αυτό έχει στην ψυχική μας υγεία
.
Χρήστος Καλλιάς, Ψυχολόγος, Edify Centre