Σου είναι γνώριμο το συναίσθημα της Νοσταλγίας;

Τι ακριβώς σημαίνει και πότε παρεμβαίνει στη σκέψη μας;

.

Ο όρος Νοσταλγία, όπως αποτυπώθηκε πρώτη φορά από τον Johannes Hofer, είναι συνδετική λέξη αποτελούμενη από τις λέξεις «νόστος» που σημαίνει επαναπατρισμός, και «άλγος» που σημαίνει πόνος. Με την έννοια του επαναπατρισμού εννοούμε το συναίσθημα του «γυρνάω πίσω σε μία κατάσταση, σκέψη, συνθήκη, κ.λπ.».

.

Το νοσταλγικό συναίσθημα εκδηλώνεται τις στιγμές εκείνες που «φεύγουμε» από την πραγματικότητα πίσω σε μία ανάμνηση. Ανάμνηση που μπορεί να μας φέρει η θέαση μιας εικόνας, ένας ήχος ή ακόμα και μία μυρωδιά, τα οποία έχουν τη λεγόμενη «συμβολική αξία». Θυμίσου όλες εκείνες τις στιγμές εκείνες που στο άκουσμα ενός τραγουδιού αναπόλυσες μια σου στιγμή. Αυτή η στιγμή και ανάμνηση είναι χαρακτηριστικό της ύπαρξής και της ταυτότητάς μας ως μοναδικές οντότητες… με τις μοναδικές δικές τους ιστορίες και αναμνήσεις!

.

Πώς μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε θετικά το νοσταλγικό συναίσθημα;

  1. Δώσε χρόνο στη σκέψη σου να επεξεργαστεί το συναίσθημα αυτό και την αναπαράσταση ή ανάμνηση που το προκάλεσε.
  2. Μην προσπαθείς να αποφύγεις να νοσταλγήσεις μια κατάσταση ή ανάμνηση απλά επειδή δεν υπάρχει πια… ήταν και θα είναι δική σου αφού την έζησες. Κράτα την μέσα σου βαθιά και φέρτην στη σκέψη σου μόνο όταν θα σε κάνει να χαμογελάς.
  3. Το να νοσταλγείς παλιότερες συνθήκες είναι μια υγιής σκέψη εφόσον δεν σε προσκολλά στο παρελθόν. Κάθε φορά λοιπόν να την επεξεργάζεσαι και να την κλείνεις λέγοντας στον εαυτό σου «Ας πάμε παρακάτω…»

.

Και να θυμάσαι… καθημερινά μπορούμε να φτιάχνουμε στιγμές που θα νοσταλγούμε την επόμενη.

.