«Ο Χρόνος έχει τον μοναδικό τρόπο να μας δείχνει τι πραγματικά έχει σημασία».

.

Αισθάνεσαι την ανάγκη να γίνεις περισσότερο παραγωγικός και αποτελεσματικός στη διαχείριση του χρόνου σου; Αν νιώθεις ότι οι 24 ώρες της ημέρας δεν σου αρκούν ώστε να φέρεις εις πέρας τόσο αυτά που υποχρεούσαι, όσο και αυτά που επιθυμείς, σίγουρα δεν είσαι μόνος.

.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των ανθρώπων σε μια διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέρθουν και να διεκπεραιώσουν στην ώρα τους, τόσο τις υποχρεώσεις του σπιτιού, της εργασίας, όσο και τις προσωπικές προτεραιότητες που έχουν θέσει μέσα στην ημέρα τους.

.

Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παραπάνω, αρκεί κάποιος να είναι πρόθυμος να οργανώσει περισσότερο το χρόνο του.

.

Ας δούμε λοιπόν, μερικές συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου:

  • Το βασικό είναι να αντιληφθείς ότι όσο οργανωμένος και να είσαι, ο χρόνος δεν αλλάζει και η ημέρα συνεχίζει να έχει 24 ώρες. Αυτό που μπορείς να διαχειριστείς ωστόσο είναι ο τρόπος που μπορείς να αξιοποιήσεις το χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου.
  • Διερωτήσου τι ποσοστό του χρόνου σου αφιερώνεις σε επείγουσες εργασίες, τι ποσοστό σε σημαντικές εργασίες και σε ποιους ανθρώπους αφιερώνεις περισσότερο χρόνο.
  • Η σημασία του προγραμματισμού: Κατέγραψε τις δουλειές-υποχρεώσεις που έχεις, τόσο για την επόμενη ημέρα, όσο και για τον επόμενο μήνα και προσπάθησε να μην αποκλίνεις από το σχέδιό σου.
  • Οι προτεραιότητες: Διερωτήσου πόσα πράγματα υπάρχουν μέσα στη μέρα προς διεκπεραίωση και ποια από αυτά είναι πραγματικά αναγκαία να πραγματοποιηθούν.
  • Μάθε την αξία του «μοιράσματος του παιχνιδιού». Είναι σημαντικό να διαχωρίσεις τι πραγματικά χρειάζεται και είναι προτιμότερο να πραγματοποιηθεί από εσένα και τι θα μπορούσε να ανατεθεί σε τρίτα πρόσωπα που θα μπορούσαν να το φέρουν εις πέρας εξίσου αποτελεσματικά.
  • Θέσε χρονικά περιθώρια, τόσο στη εργασία σου, όσο και στις δραστηριότητες με τις οποίες ενασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου.
  • Προσπάθησε να διαχωρίσεις τι είναι πραγματικά επείγον και τι σημαντικό.

.

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι ο χρόνος είναι αμετάβλητος, η ημέρα έχει 24 ώρες και αυτό που καλείσαι ουσιαστικά να διαχειριστείς είναι οι συνήθειες σου και ο τρόπος που τις κατανέμεις μέσα στην ημέρα σου.

.