Ως αναβλητικότητα ορίζεται η καθυστέρηση ή η αποφυγή ολοκλήρωσης μιας υποχρέωσης και ή ενασχόληση του ατόμου με άλλου είδους δραστηριότητες.

.

Στην πραγματικότητα, μεγάλος αριθμός ανθρώπων μεταθέτουν για “αργότερα” δραστηριότητες που πρέπει να κάνουν ή που έχουν αναλάβει να κάνουν, χωρίς όμως αυτό να παρακωλύει σημαντικά την καθημερινότητά τους. Η αναβλητικότητα μεταλλάσσεται σε πρόβλημα όταν δυσκολεύει την φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπου και οδηγεί στην πρόκληση συναισθημάτων άγχους , εσωτερικής μοναξιάς, ματαιότητας και μια βαθιά αίσθηση ανικανοποίητου.

.

Είναι αλήθεια πως ο αναβλητικός άνθρωπος δίνει την εντύπωση του φυγόπονου και χαρακτηρίζεται για την οκνηρία του. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει. Πολύ πιο σύνθετοι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο φόβος αποτυχίας ή και της επιτυχίας, ο φόβος της έκθεσης ή της απόρριψης και η τελειομανία μοιάζουν να είναι καθοριστικοί για τη δημιουργία μιας τέτοιας συµπεριφοράς.

.

Τα συναισθήματα αυτά προκαλούν πολύ έντονο άγχος και τελικά το άτομο αδρανοποιείται. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιλέγει την αποφυγή και παράταση ολοκλήρωσης του έργου του καθώς αυτή η επιλογή προσωρινά ανακουφίζει τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνει και είναι πιο εύκολο από το να ρισκάρει να ταπεινωθεί.

.

Πώς μπορώ να απαλλαχθώ από την αναβλητικότητα;

  1. Αποδέχομαι πως η αποτυχία είναι μέρος της πραγματικότητας της ζωής.
  2. Αντικρούω τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό όπως είναι για παράδειγμα : είμαι ανίκανος/άχρηστος, δεν θα τα καταφέρω ούτως ή άλλος, είμαι ανεπαρκής
  3. Οργανώνω το χρόνο μου και βάζω με σειρά προτεραιότητάς τις υποχρεώσεις μου
  4. Μαθαίνω να λέω “όχι” σε περισπασμούς και μένω προσηλωμένος στο έργο μου

.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσω τους λόγους που είμαι αναβλητικός. Ξεκινώ την αυτοδιερεύνηση που και με τη βοήθεια ειδικού εργάζομαι για την αυτοβελτίωσή μου.

.

Burka, Jane B., and Yuen, Lenora M. Procrastination. Reading: Addison-Wesley, 1983.

Ellis, Albert, and Knaus, William J. Overcoming Procrastination. New York: Signet Books, 1977.

Brian Tracy, Eat that Frog: 21 great Ways to Stop Procrastinating and get more done in less Time, Berett- Koehler Publishers, 2007

Jim Muncy, Η ώρα της επιτυχίας, Βασικές αρχές διαχείρισης του χρόνου, εκδόσεις Διόπτρα, 2014